De invloed van Smaakwaarneming, De tong, Speeksel, kauwen en Goede mondhygiëne op uw mondgezondheid
Proeven en dus smaak is een complexe ervaring. Wat wij ‘smaak’ noemen is eigenlijk een samenspel van meerdere zintuiglijke waarnemingen (smaak in ruimere zin). [Smaakwaarneming](https://www.tandarts.nl/mondzorg/aandoeningen/verstoorde-smaak-vieze-smaak) is de waarneming van verschillende smaken door de smaakzintuigjes op de tong en in de mondkeelholte. [De tong](123tandarts.nl) bevat drie soorten smaakpapillen, de papillae circumvallatae achterop de tong, de papillae foliatae aan de achterzijkant van de tong en de papillae fungiformis en filiformis verspreid bovenop de tong. Bij het proeven speelt echter ook de waarneming van structuur, textuur, temperatuur en kruidigheid en de waarneming van reukstoffen van voedsel en drank een belangrijke rol. Verlies van smaak kan het voedingspatroon zodanig veranderen dat het leidt tot gewichtsverlies of juist -toename, ondervoeding en daardoor verminderde weerstand. Het kan aanleiding geven tot overconsumptie van zout en suikers om te vieze smaak of gebrek aan smaak te compenseren. Bij verlies van smaak ontbreekt ook de waarschuwingsfunctie voor bedorven voedsel, dat vaak een vieze smaak heeft. Tenslotte speelt de smaak een rol bij reflexen die de spijsvertering op gang brengen zoals speekselproductie. [Speeksel](Beugelsenorthodontie.nl) speelt een vooraanstaande rol in het op gang brengen van de smaakoverdracht. Vast voedsel wordt opgelost in het speeksel en de smaakstoffen worden via het speeksel getransporteerd naar de smaakorgaantjes. Daarnaast zitten er in speeksel verschillende stoffen die de wondgenezing herstellen en een belangrijke rol spelen bij het onderhouden van de smaakorgaantjes. Ook zorgt speeksel voor een gezond evenwicht in de mondholte, doordat het verschillende eiwitten met een antimicrobiële werking bevat. Er zijn meerdere variaties van een verstoorde smaak zoals ageusie: verlies van smaak, hypogeusie: verminderde smaak, dysgeusie: vieze smaaksensatie bij normaal gesproken plezierige smaken, gustatorische agnosie: onvermogen om een smaak te herkennen. Een goede mondhygiëne helpt, al dan niet tijdelijk, de vieze smaak te verminderen. [Kauwen](Biologischetandartsen.nl) en zuigen stimuleert de speekselklieren om dun, waterig speeksel te produceren. Toon uw smaakpapillen wat liefde door gerechten met een sterke pittige en kruidige smaak te eten. Drink voldoende, eet met plastic bestek als u last heeft van een metaalsmaak, en experimenteer met deze [tips voor goede mondhygiëne](https://www.tandarts.nl/mondzorg/preventie/tandenpoetsen). Voor advies en begeleiding kunt u zich wenden tot uw tandarts, mondhygiënist, apotheek, reformhuis, en via verschillende websites zoals [123tandarts.nl](123tandarts.nl) en [Beugelsenorthodontie.nl](Beugelsenorthodontie.nl).